Covid-19 

Beste mensen, 

Aangezien er zo veel cowboyverhalen de ronde doen, wil ik jullie graag op een korte, verstaanbare en klare manier uitleggen wat er momenteel gaande is en wat er, vermoedelijk, zal gebeuren.

 

HOE KUNNEN WE ONS BESCHERMEN TEGEN COVID-19 ?

Het allerbelangrijkste is AFSTAND, AFSTAND en nog eens AFSTAND!

Blijf minstens 1,5 meter van elkaar en de kans dat je besmet raakt is heel miniem.

Was je handen geregeld met een gewone zeep gedurende minimum 20 seconden. De handen goed wassen wil zeggen de nagels goed schrobben, goed tussen de plooien van de handen en tot over de pols. Hierna breng je alcoholgel aan op je handen. Zodra deze is opgedroogd (na enkele seconden), mag je een voedende handcrème aanbrengen zodat uw handen niet uitdrogen door de alcohol.

 

ZIJN MONDMASKERS NOODZAKELIJK?

Een chirurgisch masker  beschermt u NIET en IN GEEN GEVAL TEGEN HET VIRUS !!!! Dit is een serieuze misvatting!!

Ook de zelf gemaakte en stoffen maskers beschermen u niet!!!!

Het dragen van een masker kan er bovendien voor zorgen dat u een vals gevoel van veiligheid krijgt, waardoor u de andere maatregelen, zoals voldoende afstand houden en handen wassen, niet meer in acht zal nemen.

Indien u een wandeling maakt met uw inwonende familie hoeft er GEEN MASKER gedragen te worden… hetzelfde geldt voor fietstochtjes, autoritten, e.d. MET INWONENDE FAMILIE.


Deze mondmaskers gaan er echter wel zorgen dat een drager van het virus, het virus niet verder verspreidt.

 

Waarom wordt er dan aangeraden om mondmaskers te dragen?

Eens de lockdown stilletjes zal afgebouwd worden, zal de overheid de bevolking hoogst waarschijnlijk aanraden/verplichten om mondmaskers te dragen op openbare plaatsen (grootwarenhuizen, trein, metro, bus, e.d.).

Op deze manier kunnen de dragers het virus niet verspreiden. Aangezien niemand weet of hij drager is of niet, zal het dragen van een mondmasker voor iedereen verplicht zijn.

Deze aanpak kan enkel functioneren als we voldoende zelfdiscipline hebben om de maatregelen consequent na te leven.

 

Heeft het veel zin om NU al een mondmasker te dragen?

Zo lang je niet weet of je drager bent van het virus, wordt het ten zeerste aangeraden een mondmasker te dragen. Nogmaals... HET BESCHERMT U NIET!!! Maar in het geval u drager bent, beschermt u wel de mensen rondom u.

 

Hoe moeten ze gedragen worden ?

Je neemt het masker vast bij de elastiekjes, plaats die achter de oren en trekt onderaan het masker om het onder de kin goed af te laten sluiten. Raak NOOIT het masker aan de voorkant aan, zodat het virus, dat eventueel op je handen aanwezig kan zijn, je niet kan besmetten. Eens je het masker aanhebt, hou je het best aan. Plaats het niet even onder op de kin of onder de neus om beter te kunnen ademen of praten. Probeer het masker zo weinig mogelijk aan te raken met je handen. Neem bij het afnemen het masker steeds vast bij de elastiekjes.

 

Kan je een masker hergebruiken?

Een masker kan je hergebruiken door ze 30 minuten in een hete luchtoven te plaatsen op 70°C. Een andere mogelijkheid is het mondmasker gedurende 5 dagen wegleggen in een enveloppe of plastiek zak. Indien het masker te veel heeft afgezien, te vuil is of schade heeft opgelopen, moet het worden weggegooid en moet een nieuw masker worden gebruikt.

 

Wat zijn de FFP2 maskers ?

Er zijn verschillende FFP2 maskers in omloop, het ene al van betere kwaliteit dan het andere. De maskers hebben een filter die er voor zorgt dat de drager wordt beschermd tegen het virus. Deze maskers zijn echter enkel bedoeld voor de mensen die werken in de zorgsector, m.a.w. de mensen die dagelijks met Covid-19-patiënten in aanraking komen.

Zijn deze maskers niet beschikbaar voor de gewone bevolking?

Momenteel zijn er onvoldoende FFP2 maskers beschikbaar om ze voor iedereen te kunnen voorzien. Om deze reden gaan alle beschikbare FFP2 maskers nu bij voorkeur naar mensen die in de frontlinie staan in de strijd tegen het virus.

Mondmaskers met filters die in omloop zijn buiten het medisch circuit hebben vaak wel een goede filter, maar sluiten onvoldoende goed af. Het is hiermee dan ook oppassen geblazen, omdat de maskers een vals gevoel van veiligheid kunnen geven.

 

Zijn handschoenen nuttig ?

Indien de handschoenen bij IEDERE AANRAKING uitgetrokken en weggesmeten worden... Ja

Maar veel mensen houden hun handschoenen de hele tijd aan, waardoor ze met de handschoenen alles doen wat ze anders zonder zouden doen. Ze gaan, in tegenstelling tot diegene die geregeld de handen wassen, hun handschoenen niet wassen, noch desinfecteren, waardoor het totaal geen nut heeft om de handschoenen te dragen… Integendeel… Ze creëren juist een vals gevoel van veiligheid.

 

Wat zijn de symptomen van covid-19?

Volgende symptomen kunnen voorkomen.

 • Hoesten
 • Zware koorts (>38°C)
 • Vermoeidheid
 • kortademigheid
 • Spier- en gewrichtspijn
 • Verlies van smaak (koffie smaakt naar afwaswater) en geur.
 • Misselijkheid of diarree
 • Hoofdpijn, keelpijn of verstopte neus

 

Kan men dagelijks iets controleren?

 • Dagelijks uw koorts meten kan nuttig zijn.
 • Zuurstofsaturatie meten?... Indien slechte waarden worden gemeten, duidt dit er niet steeds op dat je het virus zéker hebt opgelopen. Dergelijke toestellen kosten ook veel geld, de aanschaf ervan lijkt ons dus niet opportuun.
 • Smaakverlies merk je vanzelf wel.

 

Is het nuttig mijn werktafel, deurklink, autosleutel,… te ontsmetten ?

Zeer zeker. Maar spray de alcoholoplossing dan best eerst op een doek en veeg dan met de doek over het te ontsmetten oppervlak. Indien je de alcoholoplossing rechtstreeks op het oppervlak sprayt, moet je minimum 10 minuten wachten alvorens het oppervlak virusvrij is.

 

 

Wat moet ik doen als ik ziek ben?

Indien u milde symptomen van het covid-19-virus heeft. Blijf dan minimum 14 dagen (of langer indien u nog niet genezen bent) IN UW KOT!! Laat familie of buren boodschappen doen, naar de apotheker gaan, maaltijden bereiden, … en deze voor uw deur afzetten.

Ook uw huisgenoten dienen 14 dagen in isolatie te gaan. Contacteer ook andere mensen waarmee u de voorbij 2 dagen in contact kwam, zodat ook zij maatregelen kunnen nemen om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Indien u symptomen verergeren en u last heeft van hoge koorts of kortademigheid neem dan onmiddellijk telefonisch contact op met uw huisarts.

 

Indien u last heeft van andere klachten dan deze van covid-19, aarzel dan in GEEN geval u dokter te raadplegen. Het uitstellen van een doktersvisite uit angst voor besmetting met het virus, is een groter gezondheidsrisico dan het (minieme) risico dat u bij de dokter besmet zou raken met het covid-19-virus.

 

Wat moet ik doen als ik in contact kwam met iemand die besmet is met covid-19?

Ga 14 dagen in isolatie en ga zeker niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid. Draag in ieder geval een mondmasker indien u uw huis toch moet verlaten. Meet dagelijks u koorts en wees alert op andere signalen dat u besmet bent geraakt met covid-19.

 

IN HET KORT :

 1. AFSTAND HOUDEN
 2. HANDEN REINIGEN
 3. MONDMASKER DRAGEN

 

En zeker niet paniekeren…

Contacteer uw dokter indien er problemen zijn van een andere aard…

 

GEZOND VERSTAND!

Geen symptomen, geen koorts?

Geen problemen!!